Obavijesti


Centar za zdravlje mladih - O nama
Slika Glavni Urednik
0


  
OPĆENITO O CENTRU

Centar za zdravlje mladih otvoren je u travnju 2017. godine. u suradnji grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo i Doma zdravlja Zagreb Istok.

Misija Centra za zdravlje mladih Zagreb jest povećati dostupnost zdravstvenih sadržaja vezanih za poboljšanje spolno odgovornog ponašanja, zaštitu reproduktivnog zdravlja, zaštitu mentalnog zdravlja te promociju zdravih stilova života mladih.

U Centru za zdravlje mladih pružaju se izvaninstitucionalne usluge po principu drop in centara, bez uputnice i  besplatno za korisnike. Centar nudi savjetovanje mladima, mladim majkama, mladim obiteljima te savjetovanje za školsku djecu i adolescente s ciljem zdravog odrastanja i što boljeg uklapanja u okolinu.


USLUGE CENTRA

1. ZAŠTITA MENTALNOG ZDRAVLJA - aktivnosti iz područja zaštita mentalnog zdravlja uključuju prevenciju, rano prepoznavanje i ranu intervenciju  kod poremećaja ponašanja i problematike mentalnog zdravlja.

2. SAVJETOVALIŠTE O PREHRANI - ciljevi Savjetovališta su sprječavanje razvoja prekomjerne težine i pretilosti te njihovih posljedica kao i poticanje zdravog načina življenja, pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti te prevencija poremećaja hranjenja i podrška u liječenju.

3. ZAŠTITA REPRODUKTIVNOG ZDRAVLJA - svrha Savjetovališta je pružanje pomoći i podrške učenicima i studentima u rješavanju problema i poteškoća vezanih uz spolno sazrijevanje, prevenciju rizičnih spolnih ponašanja i očuvanje reproduktivnog zdravlja.

4. SAVJETOVALIŠTE ZA PROBLEME UČENJA I PRILAGODBE - Savjetovališni rad u tom području zahtijeva multidisciplinarni pristup uz tijesnu suradnju sa drugim sektorima te intervencije psihologa ili socijalnih radnika prema indikaciji. Osim rada s adolescentima potiče se i unaprjeđuje  suradnja s roditeljima/skrbnicima i osigurava podrška te unaprjeđuje obiteljska dinamika i funkcioniranje.

5. PREVENCIJA OVISNOSTI - Provođenje programa  primarne i sekundarne prevencije, prepoznavanje, rano otkrivanje i tretiranje visoko rizične populacije,  savjetodavni i edukacijski rad s djelatnicima škola, redoviti i interventni rad s djelatnicima škola u vezi s problemima eksperimentiranja i zlouporabe sredstava ovisnosti, savjetovališni rad s djecom i mladima, rad s mladima koji dolaze samoinicijativno ili na zahtjev  roditelja, liječnika školske medicine,  školskih pedagoga te uključivanje u program praćenja i individualne, grupne ili obiteljske terapije.

6. PROMICANJE ZDRAVLJA


Centar za zdravlje mladih - Projekti
Slika Glavni Urednik
0


    
RAZGOVARAJMO O SPOLNOM ZDRAVLJU -  projekt  Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa. Edukativne radionice  provode se u zagrebačkim srednjim školama, uz podršku Grada Zagreba i Centra za zdravlje mladih. Edukacije se provedene uz pomoć studenata udruge CroMSIC. 

PROJEKT ACNE STOP - BESPLATNO DERMATOLOŠKO SAVJETOVANJE ZA MLADE – projekt Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože Zdravi pod suncem, Grada Zagreba Gradskog ureda za zdravstvo i Centra za zdravlje mladih Doma zdravlja Zagreb Istok , u suradnji s La Roche-Posayom, organizirao je besplatno dermatološko savjetovanje u Zagrebu. Projektom Acne stop mladima se pruža usluga prvog pregleda i dermatološkog savjetovanja o problemu kože. Također, mladi će se moći educirati o aknama i mogućnosti liječenja te potaknuti na što raniji odlazak dermatologu, a time i raniji početak liječenja.


Akne STOP_01 :

https://youtu.be/Cz2ExBG-VBQ

Akne STOP_02 :

https://youtu.be/atF0gUm8qGg

Akne STOP_03 :

https://youtu.be/17wIBWF13vw

Akne STOP_04:

https://youtu.be/_nIFS6w2kno